Türkiye'de sayıları binlerle ifade edilen berber ve kuaför salonları hijyen konusunda sınıfta kaldı.
İşyerlerinin yarıdan fazlası asgari koşulları bile sağlayamazken, çalışanların bulaşıcı hastalıklar konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı
Berber ve kuaför salonlarının yarısından fazlasının, kimi ölümcül bulaşıcı hastalıklar konusunda yeterli tedbiri almadıkları ve çalışanlarının da bilgi sahibi olmadığı ortaya çıktı. Gaziantep Üniversitesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nden iki ayrı akademisyen grup, illerinde bulunan berber ve kuaför salonlarının mevzuata uygunluğunu ve çalışanların bilgi düzeylerini araştırdı. Gaziantep'de 321 kuaför salonu ve 740 çalışan, Zonguldak'ta ise 54 işyeri ve 184 çalışan araştırma kapsamına alındı.
AIDS Mİ O NE?
Yapılan araştırmalarda işyerlerinin yaklaşık yarısı mevzuata uygun bulunmadı. En asgari koşulların bile sağlanmadığı salonlarda çalışan kişilerin de bulaşıcı hastalıklar konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığı ortaya çıktı. Çalışanların sadece yüzde 34'ünün Hepatit B, yüzde 15'inin AIDS ve yüzde 18'inin de Hepatit C ile ilgili yeterli bilgiye sahip olduğu anlaşıldı.
YARISI ALETLERİ TEMİZLEMİYOR
Berber ve kuaförlerin yüzde 83.7'sinin her işlemden sonra ellerini yıkadığı, sadece yüzde 53.8'inin aletlerini sterilize ettiği, yüzde 68.5'inin elleri kesildiğinde yara bandı yapıştırarak işlerine devam ettiği belirlendi. Çalışanların yüzde 42.4'ünün de Hepatit B aşısı yaptırmadığı tespit edildi. Ayrıca çalışanların yüzde 26'sının solunum sistemi, yüzde 52'sinin alerjik, yüzde 73'ünün kas iskelet sistemi ve yüzde 32,6'sının da deri ile ilgili yakınmasının bulunduğu öğrenildi.
Her sertifika alan işyeri açıyor
Gaziantep Kuaförler Odası Başkanı Mustafa Erkülah, eksikliklerden belediyeyi sorumlu tuttu. Belediyelerin halka hizmet için açtığı kuaförlük kurslarından sertifika alan herkesin kendini kuaför gördüğünü ve işyeri açtığını belirten Erkülah, "Burada eğitim yetersiz. Her sertifika alan işyeri açamaz" dedi. Erkülah sözlerine şöyle devam etti: "Öte yandan denetimler eksik yapılıyor. Özellikle kırsal kesimlerdeki kuaförlerde bu çok sık yaşanıyor. Bu konuda kolektif çalışmamız lazım. Sağlık il müdürlüğü, belediyeler, odalar ve okullardan aynı şekilde bir denetim olmalı ki sorunların üstesinden gelelim." – Bugün –